Folyótisztítás a Maroson

A Természetfilm.hu kezdeményezése, a PET Kupa idén egy újabb folyóra terjedt ki. A Tisza és a Bodrog után most a Maroson kezdődött nagyszabású közösségi folyómentő akció, méghozzá a helyi civilek kezdeményezésére, és közreműködésével.

„Egy régóta szövődő álom vált valóra a Marosi PET Kupával. Évekkel ezelőtt szembesülünk a Maros hulladékhelyzetével és azóta szeretnénk tenni valamit. A helyiek vendégszeretete és segítőkészsége lenyűgözött bennünket, örülünk, hogy a PET Kupa folyómentő tapasztalataival néhány nap alatt eredményesen működhettünk közre a Maros megtisztításában. Köszönjük, hogy a Diageo biztosította ehhez az anyagi támogatást” – mondta Berberovics-Sóvári Viktória, a Marosi PET Kupa főszervezője.

„Abban bízunk, hogy a közös munka folytatódhat a jövőben és visszatérhetünk még ennek a csodaszép, vadregényes folyónak a partjára”- tette hozzá a szakember.

A verseny szervezője a Természetfilm.hu Egyesület volt, fő támogatója a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata. A PET Kupa és a Diageo együttműködése tavaly kezdődött: akkor a CALL-Action program keretében határon túli programot kezdeményezett a vállalat. A támogatásnak köszönhetően a PET Kupa Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén hulladékgyűjtési és feldolgozási kapacitásokat tudott növelni, valamint folyótisztító akciókat szervezett, fejlesztve a hulladékgyűjtési módszereket. A program kétéves célértéket túlszárnyalva már 724 tonna szelektív hulladék begyűjtése és feldolgozása valósult meg Kárpátalján.

Az esemény megvalósításban sokat segítettek a szervezőknek a Maros menti települések, civilek és vállalkozók. Kiemelten Makó, valamint Szeged, Apátfalva, Kiszombor, Deszk és Ferencszállás elkötelezett önkormányzatai és a résztvevő csapatok lelkes helyi környezetvédői. A szervezők hálásan köszönik az ATIVIZIG-nek a motoros egységeket, a MOHOSZ-nak és a helyieknek a motoros hajókat, valamint a BGRG-nek és a Vajda Attila Regionális Akadémiának a sok segítséget, amivel támogatták a folyómentő munkát. Apátfalva civil szemétszedő csapata a PET hajók készítésében is aktív segítséget vállalt.

A résztvevők vízi biztonságáról a PET Kupa versenyek kezdetétől fogva a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület gondoskodik. A hulladékkezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja, az esemény hulladékkezelési partnere a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. A Konasoft számítástechnikai fejlesztésekkel segítette a programot. A Henkel évek óta támogatója a folyótisztításnak, a Tisza Cipő termékekkel, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. pedig logisztikai partnerként segíti a PET Kupa versenyeket.