Könyvet írtunk Nemzetközi Folyótisztítási Kézikönyv címmel!

A Természetfilm.hu vezetésével megvalósult Interreg projekt, a Tid(y)Up egyik szellemi terméke az AQUATIC PLASTIC sorozat első kötete, amely angolul látott napvilágot. Az egyesület munkatársai az évek óta zajló Folyómentő Tanfolyam tanmenete alapján állították össze azt a könyvet, amely minden érdeklődőt bevezet a folyótisztítás rejtelmeibe. A könyv ezen a linken olvasható:

https://www.interreg-danube.eu/uploads/media/approved_project_output/0001/56/4fb08d49141573d5aecbea014f841deaa6cb28c7.pdf

Kedvcsinálóként álljon itt a könyv két fő szerzőjének, Hankó Gergelynek és Molnár Attila Dávidnak a kötethez írt bevezetője:

BEVEZETÉS
Molnár D. Attila és Hankó Gergely
 
A 2022-es év súlyos folyószennyezési esetekkel kezdődött Európa-szerte. Januárban a Borzsa folyót (Ukrajna) úszó hulladékszigetek torlaszolták el. Februárban a Sajó folyót (Szlovákia) egy elhagyatott bányából származó nehézfémek mérgező beáramlása sújtotta – ez a szennyezés 2022 augusztusában még mindig folyamatban van. A Szamos folyón (Románia) márciusban hatalmas műanyagár söpört végig. Májusra elérte a 1,4 hektárt a tiszai vízierőmű előtti lebegő hulladéktorlasz mérete (Magyarország). A folyószennyezés nem ismer határokat, végül eléri óceánjainkat – feltéve, hogy tétlenül maradunk.
 
A műanyagszennyezés a világ összes felszíni vizét érinti. Az adatok arra utalnak, hogy az összes tengeri hulladék 80%-a folyókon keresztül kerül a tengerekbe, de a tudományos publikációk szerint 2020 májusában még nem volt érvényben nagyszabású, nemzetközi folyótisztító akció. 2022 júliusáig azonban – a gondosan elvégzett nemzetközi folyómentő akciók ereményeként – csak a Tisza vízgyűjtő területéről több mint 270 tonna folyami hulladékot távolítottak el. Ennek ellenére a munka még messze van a befejezéstől.
 
Ezzel a kézikönyvvel szeretnénk segítséget nyújtani mindenkinek – szakembereknek és rajongóknak egyaránt –, akik szívesen részt vesznek a folyók nemzetközi műanyagszennyezésének kezelésére irányuló erőfeszítéseinkben. Ennek az ambiciózus célnak az elérése érdekében a Duna medence keleti részében szerzett több mint 10 éves terepi tapasztalatunkon túlmenően a folyó- és tengeri hulladékkal kapcsolatos tudományos publikációkra támaszkodunk. A több mint 10 éves nagyszabású folyótisztítások során nemcsak Magyarországon, hanem 6 országban is pozitívan tudtuk hatni a folyó alapú ökoszisztémákra és közösségekre a DTP Interreg Tid(y)Up projekttel való együttműködésünk révén.
 
A tudományos közösségben egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a folyótisztítási akciók igenis mérsékelhetik a műanyagszennyezés káros hatásait. Meggyőzősésünk, hogy a folyótisztítás nem egyenlő egy szemétlerakó feltöltésével. Más szóval, mi nem összegyűjtjük, majd egyszerűen áthelyezzük a folyami hulladékot a szeméttelepre. Ehelyett újra felhasználjuk. Önmagában a tengeri hulladék több mint egymilliárd eurós veszteséget okoz az EU gazdaságának, és az előzetes adatok azt mutatják, hogy az összegyűjtött folyami hulladék akár 70%-a újrahasznosítható.

A következő oldalakon egy rövid válogatást mutatunk be abból, mi mindent lehet létrehozni gondosan gyűjtött és szelektált folyami hulladékból. Ezeknek a termékeknek a gyűjtése, válogatása és gyártási folyamata megerősítheti a helyi közösségeket, erősebb vállalati csapatokat és civil szervezeteket építhet fel, elősegítheti új áruk kifejlesztését, valamint fokozhatja az oktatási programokat és a nemzetközi projekteket, mint például a Tid(y)Up.
 
Köszönettel tartozunk az Európai Unió Duna Transznacionális Programjának, amiért támogatta projektünket, amelyben a kutatók és szakértők nemcsak a mintavételi, elemzési és publikációs tevékenységekbe, hanem a hulladékgyűjtés embertpróbáló munkájába is bekapcsolódtak. A nagy folyami hulladékszigeteket videón látni önmagában megdöbbentő, de mindezt a saját szemünkkel látni, majd heteket eltölteni a folyó tisztításával, életre szóló élmény. Büszkék vagyunk arra, hogy tagjai lehetünk egy olyan projektnek, amelyben minden partnerünk folyamatosan részt vett nemzetközi szintű folyótisztítási akciókban. Ez a könyv közös tapasztalatainkon alapul.