Megjelent a Hulladékcsökkentési Eszköztár!

6 ország veszi át a jó magyar gyakorlatot

Képzeljünk el egy műanyagmentes folyóparti büfét, kempinget… Nem használ eldobható műanyag tányért vagy evőeszközt, de használ szelektív hulladékgyűjtőt és tisztán tartja az előtte lévő partszakaszt. Képzeljünk el olyan intézményeket, iskolákat, önkormányzatokat, ahol fontosnak tartják, tanítják és saját példájukon keresztül mutatják be, hogyan élhetünk fenntartható és környezetkímélő módon, az általunk termelt hulladékok minimálisra csökkentésével. S ha elképzeltük, jöhet a megvalósítás!

Előzmény

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és a PET Kupa Magyarország környezet- és természetvédelmi szemléletformálásának egyik legfontosabb műhelye és állandó forrása. A Szövetség szemléletformáló munkája során folyamatosan törekszik a lakosság, az üzleti élet és a döntéshozók átfogó tájékoztatására, ennek jegyében született meg a Műanyag Kisokos, a Zöldforgó Élménynap országos programja, a Füles interaktív kiadvány és a Zöldgazdaság tanulmány is. A PET Kupa pedig nemzetközi jó gyakorlattá nőtte ki magát a folyóvédelem, az önkéntesség és a környezeti nevelés terén.

Eszköztár

A közös munka eredményeként nemzetközi pályázatokban folytatódhat a munka, már az egész Kárpát-medencét, Közép-Kelet Európát érintő tevékenységekkel. Az INTERREG DTP Tidy up! projekt keretében, amelynek vezető partnere a Természetfilm.hu most egy komplex online tudástár (Hulladékcsökkentési Eszköztár) lát napvilágot, amely hazánk után 6 országban lesz bárki számára elérhető és letölthető!

Az eszköztárat a PET Kupa folyómenti tapasztalatai, tiszai partnerei hívták életre, hogy az élővizektől, természettől eltávolodott emberek újra életük szerves részének tekintsék a folyókat. A Műanyagmentes vízpart elképzelésből nőtte ki magát a hulladékcsökkentési eszköztár, amely a folyóparti üdülőhelyek és éttermek, helyi önkormányzatok és a nagyközönség hulladékcsökkentésére irányuló erőfeszítéseit segíti elő. Regionális hulladékcsökkentő workshopok, tiszai kerekasztalok, filmvetítések támogatják az eszköztár elterjesztését.

A magyar módszertant az elkövetkező hónapokban Ausztriában, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, s Bulgáriában fogják alkalmazni.

Milyen elemeket tartalmaz az eszköztár?

  • Poszterek a szelektív hulladékgyűjtésről  
  • „9R” gondolattérkép (rethink, refuse, reduce, replace, reuse, rot, repair, recycle, re-act)
  • Hulladékcsökkentési kézikönyv – hulladékáramok, legjobb csökkentési pontok (komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, tudatos beszerzés, zöld ellátás), zero waste kezdeményezések, ökolábnyom csökkentése, csomagolóanyagok visszaszállítása a vízpartról.
  • Oktatási anyagok – oktatási mellékletek óravázlatokkal, kész előadásokkal, amelyek a folyószennyezésre, a hulladékcsökkentésre („9R”), a hulladékhierarchiára, a körforgásos gazdaságra, a szelektív hulladékgyűjtésre és újrahasznosításra összpontosítanak.

9r

Kik a célcsoportok?

  • Vízparti üdülőhelyek és éttermek
  • Helyi önkormányzatok
  • Nagyközönség
  • Óvodák és iskolák
  • Vízi létesítmények, vízparti szolgáltatók
  • Regionális turisztikai központok és szálláshelyek.

6 ország veszi át a jó gyakorlatot

Amire külön büszkék vagyunk, hogy a tudásanyag a magyar és angol nyelv mellett a német, szlovák, ukrán, szerb és bolgár nyelven is elérhető lesz hamarosan a projekt partnereink fordításában az adott országra leképezve, így régiós szinten is széles körben ad lehetőséget a szemléletformálásra.

Az eszköztár az INTERREG DTP Tidy up! projekt egyik elemeként az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozásával készült.

elteeloadas

Az előadások már debütáltak, a képen az ELTE Tanárképző Központjában tartott, a jövő pedagógusainak szóló előadás látható

Kapcsolat:

Hankó Gergely ügyvezető
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége
Email: .
Tel: 06 20 383 6242


Oktatási bemutató anyagok

Poszterek

Hulladékcsökkentési kézikönyv

A TELJES CSOMAG LETÖLTÉSE EGYBEN