Sajtóközlemény

Kiadja a Természetfilm.hu Tudományos Filműhely Egyesület

  1. május 25.

Kalandozz velünk a parányok világában!

Filmpremier 2020. június 7-én a Duna TV műsorán

Törékeny világunkban a legkisebb földlakótól az emberiségig minden mindenhez kapcsolódik. Ember és természet folytonos kölcsönhatásából mérettől függetlenül minden élőlény kiveszi a részét. A Természetfilm.hu Egyesület legújabb filmjében most a parányi vízi egysejtűek világával ismerkedhetünk meg. A Kalandjaim a parányok világában című, lélegzetelállító ismeretterjesztő film televíziós premierje június 7-én lesz a Duna Televízióban. Karosszékből csodálhatjuk meg, hogyan táplálkoznak, vándorolnak, kommunikálnak, udvarolnak és szaporodnak e mini földlakók.

1

A parányi élőlények a Kárpátok kristálytiszta forrásainak vizében éppúgy ott vannak, mint a kacsaúsztató tavacskákban.  Aprók ugyan, de ez mit sem von le jelentőségükből. A túlélés igazi mesterei ők. Életükről és formagazdagságukról forgatta legújabb dokumentumfilmjét a Természetfilm.hu Tudományos Filműhely a harmadéves biológus hallgatóval, Becz Barnabás Álmossal, akinek a mikroszkópján keresztül beleláthatunk az egysejtűek titkos életébe. A leendő kutató – tanulmányai mellett – iskolai mikroszkópos szakkört vezet, ismeretterjesztő előadásokat tart, a filmben pedig egy igazi expedíción keresztül vezeti végig a nézőt – az életünket ezer szálon befolyásoló – egysejtűek világába.

A film a folyókban, tavakban, szikes tócsákban, a Kis-Balaton vizében is életben maradó mikroorganizmusokat mutatja be nekünk, fura szerzetekről rántja le a leplet a tőzegmoha levélkéi közt éppúgy, mint a Ráckevei Duna-ágban. Napállatkák, harangállatkák, kerekesférgek rejtett világa rajzolódik ki előttünk.

„Az expedíció a Kárpát-medence legmagasabb csúcsaitól egészen az Alföld szikes tavaihoz elvezetett. Mivel a cél a lehető legtöbb különleges egysejtű felkutatása volt, Álmosnak egy olyan guruló jármű volt a segítségére, amiben berendeztünk egy  kész minilabort” – avatott be bennünket a produkció részleteibe ifj. Kollányi Ágoston, a film rendezője.

„A kocsi belsejében akváriumok, gyűjtő-üvegek sorakoztak, kipárnázott dobozokban, kamerával felszerelt mikroszkópok várták az új felfedezéseket.” – tette hozzá a rendező.

 

Becz Barnabás Álmos hűen folytatja azt a hagyományt, amit Dr. Lovas Béla teremtett a hazai mikroszkópos filmezésben.

Béla bácsi igazi filmes nagyágyú volt, világszinten egyedülálló archívummal. Óriási szerencse, hogy a tanítványai közé tartozhattam, akárcsak filmünk rendezője, Guszti.” – mondta el Molnár Attila Dávid, a film producere – “Gusztival régóta dédelgettük egy parányos film ötletét, és amikor megláttuk Álmost a gödöllői Természetfilm Fesztivál zártkörű vetítésén, mindketten tudtuk, hogy itt a pillanat.”

 

 

Az alkotók külön köszönetet mondanak Székelyhidy Tamásnak, aki a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőjeként olyan mentor programot indított el, ami fiatal tehetségeknek segít első önálló filmjük elkészítésében. Becz Barnabás Álmos az első ilyen mentorprogram győzteseként kezdett dolgozni a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely stábjával, amiből kisfilm készült Egy Csepp Harangjáték címmel. A kisfilm után ifj. Kollányi Ágoston akkora lehetőséget látott a közös munka folytatásában, hogy azonnal pályázatot nyújtott be, amit a Média Mecenatúra program támogatott. A film két éven keresztül készült, a mikroszkópos vizsgálatokra alkalmas lakókocsi több mint 3000 km-t gurult a forgatások során, bejárva a Tátrát, a Tisza vidékét, a Szigetközt és a Kiskunságot. Az expedíció végén a Kis-Balatonról tértek vissza Szigetszentmiklósra, az egyetemista otthonába és állandó kutatóhelyére.

 

A Médiatanács támogatásával megvalósult Kalandjaim a parányok világában című film premier vetítése 2020. június 7-én  13:35-kor  lesz a Duna TV műsorán.

Kalandjaim a parányok világában előzetes:

https://youtu.be/fGUGaoCOX-c

Bepillantás a forgatás részleteibe:

https://kalandjaimaparanyokvilagaban.blogspot.com/

A fotón a stáb a Balatonon: ifj. Kollányi Ágoston – rendező, Jurkovics Milán – operatőr, Becz Barnabás Álmos – biológus, a parányok fényképésze, Tamás Zsolt – gyártásvezető, hangmérnök, Molnár Attila Dávid – író, producer

További információ:

Dóra Szilvia, tel.: 06 20 9 454 808, doraszilvia(kukac)gmail.com

Fotók és filmplakát: Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

https://drive.google.com/drive/folders/1e830ipCUIMeJxeYWSu_PlXhGLkp_qo8Z?usp=sharing0

További werkfotók: Babinszki Edit

https://photos.google.com/share/AF1QipNlgKDrGNII3ZEnTiDppFkH89JfbW2JPcqU72saHhesOfd-VoyS7U9FtNpXoZGZvQ?pli=1&key=Mk00LWlWNjVHRHRLcnMyNjk2WFZzUGU2cHZXeldB